ماهیت پول و ارزهای دیجیتال
تفاوت پول و ارزهای دیجیتال در این است که پولها مانند دلار و یورو از حمایت دولتها برخوردارند و به واسطه این حمایتها به صورتی تقریبی ارزش خود را حفظ میکنند. در حقیقت ارزش پولهای نام برده شده این است که دولتها این نیرو را دارند تا با افزایش مالیات، بدهیهای خود را پرداخت کنند و از ریزش قیمت و ارزش آنها جلوگیری کنند.
از طرفی طلا را داریم که کاربرد آنچنانی در صنعت ندارد و ارزش آن به واسطه مفهوم کمیابی است؛ در واقع ارزش طلا وابسته به این موضوع است که مقدار مشخصی از این عنصر در طبیعت وجود دارد و هرچه بیشتر پیش برویم میزان کمتری از آن قابل استخراج است.
این موضوع را میتوان برای تعدادی از ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین نیز در نظر گرفت و ارزش آنها را از جهت محدودیت تعداد ارزیابی کرد؛ مثلاً میدانیم که تنها 21 میلیون واحد از رمزارز بیتکوین در جهان وجود دارد و روند استخراج آن تا آنجا ادامه مییابد که این مقدار بیتکوین استخراج شود.
پس از سالها وابستگی به پولهای رایج مثل دلار، امروزه نبض اقتصاد دنیا با سرعتی بالا به سوی یک دارایی باثبات و کمیاب در حرکت است و این دارایی همان ارزهای دیجیتال است. به صورت کلی و از نظر تاریخی، طلا نسبت به سایر پولها بهترین انتخاب ممکن است که البته باید در نظر داشت مالکیت آن بیشتر در اختیار بانکهای مرکزی کشورهاست؛ آنها ذخیره کردن طلا را به عنوان راهحلی در جهت حفظ ارزش پول و پشتوانه آنها در نظر میگیرند و سعی در کنترل نرخ این ارزها دارند.

پول تحت حمایت دولت می باشد ارزهای دیجیتال زیر نظر هیج ارگان دولتی نیست
تفاوت پول و ارزهای دیجیتال
کنترل و دخالت دولتها
علت اینکه چرا پولهای تا این حد از سوی مردم پذیرفته شدهاند؛ این موضوع است که تحت کنترل مستقیم دولتها هستند و از آنها حمایت میکنند. در واقع در بیشتر کشورها بخش عمدهای از کل پول کشور در اختیار بانکها است و الباقی نیز در اختیار دولت قرار دارد و اینجاست که مسئله تمرکز یا عدم تمرکز پولها مطرح میشود.
پولهای رایج در اختیار دولتهاست و آنها هستند که تصمیم میگیرند چه میزان از پول در چرخه مالی کشور در گردش باشد و این کار را به وسیله ذخایر اجباری ارز، تعیین نرخ بهره و تعدیل ارزش پولها انجام میدهند. اما ارزهای دیجیتال ماهیتی غیرمتمرکز دارند و همین موضوع است که باعث شده هر فردی در سیستم این ارزها دارای حقوق و مسئولیتهای مشخص و یکسانی باشد. مثلاً ارز دیجیتال بیتکوین را در نظر داشته باشید که به وسیله شخصی بنام ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد. در حقیقت این فرد مالک بیتکوین نبوده و تنها ابداعکننده این ارز رمزنگاری شده است.
ارزهای رایج و مرزهای بینالمللی
در حال حاضر پولهای بسیاری در سرتاسر جهان وجود دارند که تعدادی از کشورها به طور مشترک از آن ارز استفاده میکنند؛ مثلاً ارز یورو که در بین کشورهای اروپایی در حال گردش است و اگر شما بخواهید به کشوری خارجی بروید، باید زمان زیادی را صرف تبدیل پول خود به ارز آن کشور کنید تا توانایی انجام معامله در آنجا را داشته باشید و در کنار این باید دائما از نرخ تبادل ارز نیز اطلاع داشته باشید.
این در حالی است که در ارزهای دیجیتال مثل بیتکوین، صرف نظر از اینکه شما در آمریکا، چین یا هلند هستید، همان بیتکوین است و ارزش یکسانی دارد. از طرفی امروزه دیگر هیچ محدودیتی در عرصههای بینالمللی جهت خرج کردن پول دیجیتال وجود نداشته و تنها لازم است که ارز دیجیتال خود را به کیف پول شخص مورد نظر انتقال دهید.
علاوه بر این انتقاد دیگری که به ارزهای رایج وارد است موضوع زمانبر بودن و سختی انتقال آنهاست؛ زیرا زمان زیادی نیاز است تا بتوان یک ارز را به حساب شخص دیگری در سایر کشورها منتقل کرد و هنوز هم سیستمهای پرداخت بینالمللی موفق به رفع این مشکل نبودهاند.

تفاوت پول و ارزهای دیجیتال پول ها توسط دولت حمایت می شود و آنها در مورد عرضه آن تصمیم گیرنده هستنذ اما ارزهای دیجیتال تحت حمایت دولت نیستند
تورم پول در برابر نوسانات بازار ارزهای دیجیتال
بنابر اصول اقتصادی مطرح شده چاپ و تکثیر پول منجر به افزایش نقدینگی در کشورها و در نهایت تورم میشود؛ لذا این یکی از ضعفهای پولهای رایج است که در ارزهای دیجیتال وجود ندارد. به عبارت دیگر با افزایش استفاده از ارزهای دیجیتال نه تنها تورم در کشورها افزایش نمییابد که میتوان از آن به عنوان ابزاری برای کنترل تورم و نقدینگی در درون کشورها استفاده کرد.
نوسانات بازار ارزهای دیجیتال به فاکتورهایی مثل تکنولوژی پایه، میزان مقبولیت آنها توسط مردم و میزان تقاضای آنها در بازارها بستگی دارد.
پشتوانه پول رایج و رمز ارزها
در گذشته وقتی که طلا پشتوانهای برای ارزشگذاری پول کشورها بود؛ مردم به علت عدم ایمنی طلاهای خود را نزد بانکها میگذاشتند و در ازای آن گواهی سپرده دریافت میکردند که این گواهی به نوعی نقش ارز را در مبادلات کالا و خدمات داشت. با گذشت زمان دولتهای گوناگون فرایند انتشار پول را آغاز کردند و از این پس هر فرد که صاحب مثلاً یک یورو بود، صاحب طلایی به ارزش یک یورو در بانک بود. از طرفی پس از گذشت زمانی طولانی طلا کمیاب شد و دولتها بالاجبار به دنبال راهی جهت پیشبرد امور کشور بودند و در این زمان بود که ارزهای فیات به میان آمدند. در واقع با پیدایش ارزهای فیات دیگر هیچگونه دارایی بهخصوصی پشتوانه پول کشورها نبود و امروزه نیز همین موضوع در مورد پول دیجیتال صدق میکند.
یکی از انتقاداتی که به ارزهای دیجیتال وارد است مسئله ارزش ذاتی آنهاست؛ منتقدان رمز ارزها میگویند این ارزها چون ارزش ذاتی ندارند فاقد اعتبار هستند که می توان به عنوان اصلی ترین تفاوت پول و ارزهای دیجیتال نام برد.

چاپ و تکثیر پول باعث نقدینگی در کشورها و در نهایت تورم میشود
ویژگیهای منحصر به فرد ارزهای دیجیتال در برابر پولهای رایج
اولین تفاوت پول و ارزهای دیجیتال این است که جعل کردن آنها تقریباً غیرممکن است و هر کاربری که بلاکچین یک ارز دیجیتال را دریافت کند و به یک گره کامل تبدیل گردد، میتواند این بررسی را انجام دهد که ارزهای موجود در شبکه واقعی هستند یا نه.
این امکان به راحتی در دسترس است که بتوان یک ارز دیجیتال را تشخیص داد؛ از این رو ارزهای رمزنگاری شده برعکس ارزهای رایج به هیچ وجه قابل جعل کردن نیستند. خصوصیت دیگری که ارزهای دیجیتال را ارزشمند میکند این است که مقدار آنها از ابتدای عرضه مشخص شدهاست و به هیچ عنوان منجر به تورم نخواهند شد.
تمامی مسیرها به ارزهای دیجیتال منتهی خواهند شد
در سالهایی نهچندان دور ایمیل میتوانست دنیا را متحول کند؛ ولی کماکان مشاهده میکنیم که مردم برای انجام امور خود از خدمات پستی هم استفاده میکنند؛ از همین رو کسب و کارهای زیادی همچنان برای جذب کل مشتریان بازار از خدمات پستی بهره میبرند.
زمانی که ایمیل و خدمات پستی این قابلیت را دارند تا همزمان با هم در اختیار افراد باشند، پس رمز ارزها و ارزهای رایج هم میتوانند در یک سیستم مالی جدید در کنار هم از سوي مردم استفاده شوند. در نتیجه به جای طرح این سوال که آیا ارزهای دیجیتال میتوانند جایگزین مناسبی برای ارزهای رایج باشند یا نه، باید به این موضوع فکر کنیم که چطور به وسیله ارزهای رمزنگاری شده، هر فردی این امكان را خواهد داشت تا در یک سیستم مالی جدید فعالیت کند و از هر دو این ارزها در جای خود و به خوبی بهره ببرد.
ارزش ارزهای دیجیتال با گذشت زمان رو به افزایش است؛ چرا که به نسبت ارزهای رایج از سیاستهای مالی قدرتمندی برخوردار است. در واقع بیتکوین بر خلاف دلار، یورو و سایر ارزهای رایج دارای نوعی محدودیت کمی است و علاوه بر آن غیرمتمرکز است. این یعنی تعداد کل بیتکوینها از پیش تعیین شده است و با ثبات عرضه این رمزارز، تقاضا برای خرید و نگهداری آن افزایش مییابد که منجر به بیشتر شدن ارزش آن میشود.

یکی از مهمترین ویژگی ارزهای دیجیتال غیر قابل جعل کردن است
نتیجه
تفاوت پول و ارزهای دیجیتال در این است ارزهای دیجیتال شکل جدیدی از پول به حساب میآیند که ویژگیهای منحصر به فردی نسبت به ارزهای رایج دارند و میتوانند به جای آنها در معاملات روزمره استفاده شوند؛ البته روند استفاده و تقاضا برای این ارزها نیز گویای همین مطلب است.
ارزهای رمزنگاری شده با اینکه به طور کامل از ارزهای رایج مثل دلار و یورو مستقل هستند، ولی رابطه تنگاتنگی بین آنها وجود دارد که با گذشت زمان بیش از پیش خود را نمایان کرده است. در این مقاله به تفاوتها و ویژگیها منحصر به فرد رمز ارزها و ارزهای دیجیتال پرداختیم و دریافتیم که غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال، عرضه ثابت و محدود، عدم تقلب و کلاهبرداری در آنها به عنوان ویژگیهای منحصر به فرد این ارزها تلقی میشود و آنها را از سایر داراییهای جهان متمایز میسازد.
از طرفی با افزایش تقاضا و بکارگیری ارزهای دیجیتال میتوان تورم موجود در کشورها را کنترل و مدیریت کرد و باید به فکر بود تا همانطور که خدمات پستی و ایمیل در کنار یکدیگر استفاده میشوند، از ارزهای دیجیتال و ارزهای رایج در کنار یکدیگر استفاده شود.
در نتیجه به جای طرح این سوال که آیا ارزهای دیجیتال میتوانند جایگزین مناسبی برای ارزهای رایج باشند، باید به این موضوع فکر کنیم که چطور به وسیله ارزهای رمزنگاری شده، هر فردی این امکان را خواهد داشت تا در یک سیستم مالی جدید فعالیت کند و از هر دو این ارزها در جای خود و به خوبی بهره ببرد.