استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال چیست؟
به صورت کلی استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال به این معناست که افراد در رویارویی با تمامی اتفاقاتی که ممکن است رخ بدهد، برنامه دقیق و منظمی داشته باشند و صرفاً با توجه به آن عمل کنند. در واقع شما زمانی میتوانید دوئل میان خریداران و فروشندگان را ببرید که برای هر حرکت احتمالی حریف خود برنامه مشخص و دقیقی داشته باشید.
استراتژی معاملاتی در بازار ارزهای دیجیتال به زبان ساده یعنی شما برای خرید و فروشها، معاملات و به طور کلی تمامی فعالیتهایی که در این بازار انجام میدهید، برنامه مشخصی داشته باشید و دقیقاً طبق آن عمل کنید؛ برای مثال استراتژی معاملاتی شما برای خرید یک رمزارز بر اساس تقاطع میانگین متحرک کوتاهمدت و بلندمدت صورت میگیرد؛ لذا شما در صورتی معامله خواهید کرد که این شرط محقق شده باشد و در غیر این صورت حق خرید هیچ رمزارزی را نخواهید داشت.

استراتژی معاملاتی برنامه دقیق و منظمی است برای رسیدن به هدفتان در بازار ارزدیجیتال
چرا به استراتژی معاملاتی نیاز داریم؟
همانطور که میدانید عموم افرادی که وارد بازارهای مالی میشوند با شکستهای متوالی روبهرو شده و در نهایت مجبور به خروج از این بازارها میشوند. اما سوال مهم این است که چرا طبق گفتهها تقریباً 90 درصد افراد ناچار به ترک این بازار میشوند؟
یکی از مهمترین دلایلی که منجر به این موضوع خواهد شد تصمیمات احساسی است؛ برای مثال فردی را در نظر بگیرید که حد ضرر خورده است و با این حال هنوز اقدام به فروش نکرده و رمزارز خود را نگه داشته است. برای مقابله با بروز مسائلی مانند عدم تبعیت از احساسات در معاملات باید مطابق برنامه و استراتژی معاملاتی پیش برویم.
پس ما به استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال مناسب و دقیقی نیاز داریم تا بتوانیم نقش احساسات و عواملی مانند آن را در معاملات خود کمرنگ کنیم و با پیروی از آن به سودهای مناسبی دست یابیم.
چگونه استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال انتخاب کنیم؟
برای انتخاب و تعیین استراتژی معاملاتی ابتدا باید یکی از سبکهای معاملاتی را با توجه به شخصیت اخلاقی و معاملهگری خود انتخاب کنید و سپس به طراحی استراتژی بپردازید:
-
اسکالپرها (Scalpers):
اسکالپ کردن سریعترین نوع معامله و ترید در بازارهای مالی است و مخصوص بازارهایی است که نوسانات و سرعت بالایی دارند. در این روش معاملهگر در بازه زمانی چند ثانیه یا نهایتاً چند دقیقه معامله خود را میبندد، سودهای کمی کسب میکند و تعداد معاملاتش بسیار زیاد است.
افرادی که از این سبک معاملاتی استفاده میکنند معمولاً عاشق هیجانات بازار هستند و از طریق معاملات الگوریتمی به اسکالپ کردن در بازارهای میپردازند؛ زیرا به صورت سنتی و با استفاده از روش سفارشگذاری دستی به سختی میتوان از این روش استفاده کرد.
مهمترین نکانی که یک اسکالپر باید به آنها توجه کند:
- رمزارزها و صرافیهایی را انتخاب کنید که نقدشوندگی بالایی داشته باشند؛ زیرا نیاز دارید تا بسیار سریع معاملات خود را انجام دهید.
- در این روش شما تعداد معاملات زیادی خواهید داشت و کارمزد معاملات برای شما رقم بزرگی خواهد شد؛ لذا صرافیهایی را انتخاب کنید که هزینه کارمزد کمتری از شما دریافت میکنند.
- در این روش «متد تحلیل بنیادی» کاربردی نخواهد داشت و باید از تحلیل تکنیکال و بررسی نمودار قیمت استفاده کنید.
- سعی کنید در استفاده از این روش استراتژی خود را از طریق معاملات الگوریتمی و اتوترید انجام دهید تا علاوه بر صرفهجویی در زمان، احساسات شما در معامله دخیل نباشد.
-
معاملهگری روزانه (Day Trading):
همانطور که از نامش پیداست بازه زمانی مورد استفاده در این سبک روزانه است؛ به این صورت که معاملات در انتهای روز معاملاتی بسته خواهد شد. افرادی که از این روش معاملهگری استفاده میکنند ریسکپذیری کمتری نسبت به اسکالپرها دارند؛ این در حالی است که معاملهگری روزانه در دسته سبکهای معاملهگری با ریسک متوسط به بالا قرار میگیرد.
مهمترین نکاتی که یک معاملهگر روزانه باید به آن توجه کند:
1) هر میزان نقدشوندگی رمزارزی که روی آن معامله میکنید بیشتر باشد، ریسک معامله شما کمتر خواهد شد.
2) سعی کنید در روزهایی که هیجانات بازار بسیار زیاد است معامله نکنید.
-
معاملهگری نوسانی (Swing Trading):
معاملهگری به این روش در بازه زمانی بیشتری نسبت به سایر روشهای گفتهشده انجام خواهد گرفت و ریسک کمتری هم نسبت به آنها خواهد داشت. معاملهگر نوسانی ابتدا نواحی که احتمال برگشت و تغییر حرکت قیمت در آنها بسیار زیاد است (نواحی PRZ) را شناسایی میکند، سپس اقدام به معامله در آن ناحیه میکند و پس از کسب سود مد نظر خود معامله را میبندد.
مهمترین نکاتی که یک معاملهگر نوسانی باید به آنها توجه کند:
1) سعی کنید با تجزیه و تحلیل نمودار قیمت، موجهایی را شناسایی کنید که پرشتاب، پرقدرت و دارای مومنتوم بالایی هستند.
2) حتماً برای معاملات خود حد سود و حد ضرر تعیین کنید و به آنها پایبند باشید.
-
سرمایه داری (Position Trading):
در این قسمت قصد داریم به معرفی سبک استراتژی معاملاتی بپردازیم که نسبت به تمامی روشها و سبکهای قبلی، در بازه زمانی بلندتری انجام خواهد شد. این سبک معاملاتی کمترین ریسک و تعداد معاملات را نسبت به سایر سبکهای معاملاتی دارد و معاملهگر معمولاً بازه زمانی 3 تا 6 ماه را جهت معامله انتخاب میکند.

یکی از سبکهای معاملاتی که کمترین ریسک را دارد و در بازه 3 تا 6 ماه قابل اجرا هست سبک معاملاتی سرمایه داری می باشد.
از کدام روش یا سبک معاملهگری استفاده کنیم؟
پاسخ مشخص و واضحی برای این سوال وجود ندارد؛ زیرا همهچیز به شخصیت و روحیات معاملهگری شما بستگی دارد؛ برای مثال اگر هیجانات، استرس و اضطراب بازارهای مالی برایتان لذتبخش است و ریسکپذیر هستید، میتوانید به روش اسکالپ به خرید و فروش رمزارزها بپردازید.
اما اگر بهتازگی وارد بازارهای مالی به خصوص دنیای ارزهای دیجیتال شدهاید، توصیه میکنیم از روش آخر یعنی سرمایهداری استفاده کنید؛ زیرا این روش به نسبت سایر سبکهای معاملاتی ریسک و تعداد معاملات کمتری دارد و میتواند گزینه مناسبتری برای فعالان بازار به خصوص افراد تازهوارد باشد.
به قول یکی از بزرگان بازار سرمایه: «در طی این سالها هیچ کسی را ندیدهام که با ترید کردن به ثروت زیادی برسد؛ بلکه همه آنهایی که ثروتمند شدند با سرمایهگذاری به ثروت رسیدند.»
دو نکته بسیار مهم در مورد استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال
-
پیروی از استراتژی :
طراحی و رسیدن به استراتژی معاملاتی مطلوب که میتواند بر اساس متدهای تحلیلی مختلفی صورت گیرد، فقط نیمی از راه است. باقی مسیر به این موضوع بستگی دارد که شما پس از رسیدن به این استراتژی، تا چه حد به آن پایبند خواهید بود؛ برای مثال در صورتی که استراتژی معاملاتی بیتکوین سیگنال خروج داده است اما شما فکر میکنید شرایط بازار برای خروج مناسب نیست و نگهداری رمزارز شما را به سود بیشتری میرساند، باز هم باید به استراتژی معاملاتی خود پایبند باشید و فقط بر اساس دستورات آن عمل کنید.
-
سهولت در طراحی :
برخی از افراد تصور میکنند استراتژی معاملاتی رمزارزها باید شروط خارقالعاده و بسیار سختی داشته باشد تا بتوان گفت استراتژی مطلوب است؛ اما در واقعیت اینطور نیست. استراتژیهای معاملاتی بر اساس شروط آن سنجیده نمیشوند، بلکه بر اساس بررسی فاکتورهای مختلفی اعم از بازدهی در گذشته، نقطه ورود و خروج، درصد معاملات موفق و سایر فاکتورها سنجیده میشوند.
لذا برای طراحی استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال مناسب خود به دنبال شروط سخت و پیچیده نباشید، بلکه سعی کنید با سادهترین شروط ممکن استراتژی خود را طراحی کنید و از آن پیروی کنید.

استراتژی معاملاتی کاری خلاقانه و پیچیده ای نیست و اینکه پیچیده بودن استراتژی دلیلی بر خوب بودن استراتژی نیست شما میتوانید با طراحی استراتژی ساده بازده خوبی دریافت کنید.
مراحل ساخت استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال
در این قسمت قصد داریم به توضیح مراحل ساخت و پیادهسازی یک استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال بپردازیم؛ به این منظور هر کدام از مراحل را به صورت مفصل و جداگانه توضیح خواهیم داد:
1) تعیین کنید که چه نوع معاملهگری هستید؟
در قسمتهای قبل به صورت کامل به تشریح سبکهای معاملاتی پرداختیم؛ اولین قدم برای طراحی استراتژی معاملاتی تعیین سبک معاملاتی متناسب با شخصیت معاملهگری شماست. بهترین کار این است که اخلاقیات و ویژگیهای رفتاری خود را در یک برگه کاغذ بنویسید و ویژگیهای هر یک از سبکهای معاملاتی را هم در کاغذ دیگری بنویسید. سپس بررسی کنید که شخصیت شما به کدام سبک نزدیکتر هست و آن را برای انجام معاملات خود انتخاب کنید.
2) بازه زمانی که میخواهید معامله کنید را تعیین کنید.
تعیین بازه زمانی انجام معامله تا حد زیادی به انتخاب اول شما یعنی تعیین سبک معاملاتی بستگی دارد؛ برای مثال در صورتی که بخواهید اسکالپر باشید نهایتاً باید در بازه 15 دقیقه معامله کنید و زمانی که سبک معاملاتی سرمایهداری را انتخاب کردید، باید صبر زیادی داشته باشید و چندین ماه در معامله بمانید تا به سود مد نظر خود دست یابید.
همچنین باید این موضوع را تعیین کنید که میخواهید در کدام تایمفریم (Time Frame) معاملات خود را انجام دهید. طبیعتاً شما میتوانید در تایمفریم ماهیانه، هفتگی، روزانه، چهار ساعته و حتی 5 دقیقه و پایینتر از آن هم معامله کنید؛ پس دقت داشته باشید که سبک معاملاتی و تایمفریمی را انتخاب کنید که بیشترین همبستگی را با استراتژی معاملاتی شما داشته باشد تا بتوانید مطابق استراتژی عمل کنید.
3) میزان ریسک و پاداش معامله را تعیین کنید.
یکی از مهمترین مراحل در ساخت استراتژی معاملاتی تعیین نسبت ریسک به پاداش (Risk/Reward) در معاملات است. با وجود اینکه بسیاری از افراد تصور میکنند میتوانند با متحمل شدن ریسک بیشتر به سودهای بیشتری دست یابند، معاملهگرانی که به صورت حرفهای در بازار رمزارزها فعالیت میکنند در صورتی وارد معامله میشوند که کمترین ریسک را برای آنها داشته باشد. به عبارت دیگر آنها گزینههای سرمایهگذاری را انتخاب میکنند که ریسک کمتر و سود بیشتری برای آنها داشته باشد.

اکثر افراد تصور می کنند که با متحمل شدن ریسک بیشتر به سودهای بیشتری دست یابند، البته معاملهگران حرفه ای که در بازار رمزارزها فعالیت میکنند زمانی وارد معامله میشوند که کمترین ریسک را برای آنها داشته باشد.
4) تعیین میزان اختصاص سرمایه.
بحث مدیریت سرمایه نقش بسیار زیادی در معاملات، میزان سود و زیان، طراحی و دستیابی به استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال مناسب دارد. تعیین این موضوع که چه مقدار از سرمایه خود را به خرید رمزارزی اختصاص دهیم رابطه مستقیمی با میزان ریسک معامله دارد. به عبارت دیگر هرچه ریسک شما در معاملات بیشتر باشد باید سرمایه کمتری را به آن اختصاص دهید و با کاهش میزان ریسک معاملات، سرمایهای که به آن اختصاص میدهید افزایش خواهد یافت.
5) تعیین نقاط ورود و خروج.
هر استراتژی معاملاتی نیاز به یک نقطه ورود یا خروج دارد که معاملات با توجه به آن صورت میگیرند؛ برای مثال تصور کنید شما از ابزارهای روندیاب مانند اندیکاتور میانگین متحرک در استراتژی خود استفاده کردهاید، در اینجا نقطه ورود شما میتواند تقاطع دو میانگین متحرکنمایی 13 و 21 دورهای باشد.
نقاط ورود و خروج باید با دقت بسیار بالایی تعیین شوند؛ زیرا تاثیر مستقیمی در میزان سود و زیان شما خواهند داشت. پس دقت داشته باشید که از چه ابزارهایی جهت تعیین نقاط ورود یا خروج استفاده میکنید تا بتوانید بهینهترین نقطه را جهت ورود یا خروج انتخاب کنید.
6) تعیین حد سود و ضرر.
شاید بتوان گفت مهمترین موضوع در مباحث مدیریت سرمایه تعیین حد سود و ضرر در معاملات و نمودارهای قیمت است. پایبندی به حد سود و ضرر یکی از سختترین کارها در معاملهگری است که افراد بسیار زیادی به دلیل عدم پایبندی به آن متحمل ضررهای سنگینی شدهاند.
در بسیاری از مواقع دیدهایم که حد سود و ضرر صرفاً به صورت درصدی و اعداد ثابت تعیین میشود که توصیه میکنیم از این روش تعیین حد سود و ضرر استفاده نکنید. شما میتوانید از روشهای حرفهای مانند حد ضرر شناور استفاده کنید؛ به این صورت که با افزایش قیمت حد ضرر شما هم به سطوح قیمتی بالاتری افزایش پیدا خواهد کرد.

پایبندی به حد سود و ضرر یکی از مهمترین کارها در معاملهگری است بیشتر افراد به دلیل عدم پایبندی به آن ضررهای سنگینی متحمل شدهاند.
نحوه ساخت استراتژی در پلتفرم آسان کریپتو
در اینجا میخواهیم در قالب مثالی به آموزش طراحی یک استراتژی معاملاتی ارز دیجیتال ساده در پلتفرم آسان کریپتو بپردازیم. در این استراتژی که پایه و اساس آن شناسایی روند در نمودار قیمت و معامله در جهت آن است، از اندیکاتور میانگین متحرک استفاده شدهاست. همچنین از تقاطع قیمت و میانگین متحرک ساده 34 دورهای برای تریگر ورود استفاده کردهایم.
برای اینکه قدرت حرکت قیمت و مومنتوم بازار را تجزیه و تحلیل کنیم از اسیلاتور مکدی استفاده کردهایم؛ به این صورت که خط مکدی باید بالاتر از خط سیگنال باشد و قدرت روند شناسایی شده توسط ابزار میانگین متحرک را تایید کند. شرایط خروج استراتژی هم بر اساس فاکتورهای روندی تعیین شدهاست و در صورتی که قیمت تقاطع رو به پایین با اندیکاتور میانگین متحرک نمایی 13 دورهای داشته باشد، اقدام به فروش خواهیم کرد.
در ویدیو زیر نحوه طراحی استراتژی معاملاتی در پلتفرم آسان کریپتو آموزش داده شدهاست: